Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa amelynek számos funkciója van. Megvéd a betegségektől, a fertőzésektől, és fontos szerepet játszik a betegségek és sérülések utáni gyógyulásban. Ha nem lenne immunrendszerünk, akkor nem sok esélyünk lenne ezekkel a problémákkal szemben.

Érdekes tények immunrendszerünkről:

Először is, az egyik legcsodálatosabb tény immunrendszerünkkel kapcsolatban, hogy nevetéssel egészségesebbé teheti magát.

Amikor nevetünk, testünk dopamint szabadít fel az agyban, ami segíthet csökkenteni a stresszt. Mivel a stressznek nagy szerepe lehet az egészségünkben is, javasoljuk, hogy találjon meg valamit, ami mindennap boldoggá tesz.

Másodszor, minden szövetünkben vannak immunsejtek. Képzelje el, hogy immunrendszerünk egy nagyon erős sereg. Ebben a hadseregben ezer és ezer katona van – az immunsejtek. Ezek a katonák folyamatosan figyelnek a támadás jeleire, és megvédenek bennünket a baktériumoktól, vírusoktól és parazitáktól.

Egy másik csodálatos tény, hogy a láz és a gyulladás valójában jó jelek. Sokan megijednek, ha lázasak, és azt hiszik, hogy betegek.

De mit is jelent valójában a láz és a gyulladás? Annak a jele, hogy a test végzi a munkáját. A láz felszabadítja a fehérvérsejteket, növeli az anyagcserét és megakadályozza bizonyos szervezetek szaporodását.

Tippek immunrendszerünk erős és egészséges megőrzéséhez:

Moss kezet!

Azt gondolhatja, hogy ez egy hülye tipp, amelyet mindannyian ismerünk. De a kezünk mosása valójában az egyik leghatékonyabb módszer a baktériumok terjedésének megakadályozására. Hányszor mossunk kezet?

Alapvetően meg kell mosnunk a kezünket az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt, közben és után, a WC használata, pelenka cseréje vagy a WC-t használó gyermek megtisztítása, orrfújás, köhögés, tüsszentés, állat megérintése után, szemét kidobása után. Meg kell mosnunk a kezünket az otthoni ápolás előtt és után is, aki hányástól vagy hasmenéstől szenved, vagy egy vágás vagy seb kezelése után.

Légy aktív!

Olyan sokféle fizikai tevékenység közül választhat, amelyek valóban segítenek a baktériumok kiürítésében és a légutak megtisztításában. A rendszeres edzés segít a stresszben is, csökkenti egyes betegségek kialakulásának esélyét és erősen tartja csontjait. De ne ragadjon bele a túlzott testmozgásba! A jóga, a meditáció és a légzési technikák is segítségedre lehetnek.

Csökkentsd a stressz szintedet!

A stressz sokféle probléma és betegség gyökere lehet, ezért javasoljuk, hogy szánjon időt és találjon egy gyakorlatot, amely segít csökkenteni a stresszt. Tudjuk, hogy minden ember másképp kezeli a stresszt, ezért íme néhány ötlet a stressz csökkentésére:

  • Hallgass zenét
  • Beszélj erről egy barátoddal
  • Nevess
  • Igyál teát
  • Légy aktív
  • Étkezz helyesen
CBD és immunrendszer

Minőségi alvás

Az alvás az a legtermészetesebb módszer a rendszer újraindítására. Egy 2019-es UCSF-tanulmányban a kutatók azt találták, hogy akik rosszul alszanak (éjszakánként kevesebb mint 6 óra) négyszer nagyobb valószínűséggel fáznak meg. Alvás közben a testünk gondoskodik sejtjeinek helyreállításáról, és általában segít a gyógyulásban.

Kiegyensúlyozott étrend

Győződjön meg róla, hogy magas antioxidáns tartalmú ételt fogyaszt, mivel ezek megvédenek minket a szabad gyököktől és a sejtjeink káros hatásaitól. Összpontosítson rostban gazdag zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonákra és egészséges zsírokra. És végül ne feledkezzünk meg a vitaminbevitelről! Itt számos, a piacon kapható étrend-kiegészítővel is segíthet magán, de mindenképpen megbízható márkákat válasszon.

Következtetés

Immár több életmódbeli és étrendi változtatást végezhet az immunrendszer megerősítése érdekében. Ide tartozik a higiénia, az aktív életmód, a stressz csökkentése, az elegendő alvás és a kiegyensúlyozott étrend megtartása. Mivel az elmúlt évet a Covid-19 jelöli, minden eddiginél fontosabb elkezdeni megtanulni, hogyan lehet az immunrendszerünket minél erősebbé tenni, és így elkerülni a különböző betegségeket.

Forrás