“Mi emberek nagyon szeretünk rágcsálni valamit. Ezért szeretjük annyira a húst. ”

A svéd Lundi Egyetem kutatói a világon elsőként vezethetik be sikeresen a “rágható” kender alapú húst.

A kenderfehérjéket magas hőmérsékleten és nagy nyomáson főzték a húsosabb állag elérése érdekében, ami vonzóbbá teszi a termékeket a fogyasztók számára – mondja Karolina Östbring élelmiszer-kutató.

“Egy éghajlati katasztrófa előtt állunk, ahol sok embernek az állati fehérjék magas fogyasztásáról a zöldségre kell váltania, hogy csökkenjen az éghajlatra gyakorolt ​​hatás” – mondja Östbring.

A kutatók most hasonló eredményeket remélnek a repcével. Östbring szerint a kender és a repce a fehérje szükséglet több mint felét képes biztosítani.

A repceolaj, a repce sütemények több fehérjét tartalmaznak, mint a hús. A magas fehérjetartalma ellenére a repce süteménynek keserű íze van, és főleg a tehenek takarmányában használják, de a kutatók azon dolgoznak, hogy legyőzzék a keserű ízt.

“Nincsenek megfelelő összetételű zöldségek, amelyekre testünknek szüksége van de a szója és a repce tartalmazza a legtöbb összetevőt az egész növényvilágban” – írja Östbring.

Nem csak a svéd kutatók vizsgálják a kender alapú hús lehetőségeit. Júliusban három új-zélandi vállalat bejelentette, hogy kender alapú élelmiszer-ipari termékeket fejlesztenek ki, köztük egy kender húspótlót.

“Táplálkozási szempontból termékeink mindegyike kendert használ, amelyet a világ egyik legtáplálóbb táplálékforrásának tekintenek” – mondta Justin Lemmens és Kyran Rei, a Sustainable Foods Ltd. alapítói. – az egyik érintett vállalat.

Hamburgereik várhatóan 2021 elején kerülnek Új-Zéland polcaira.

Forrás

SPIN TO WIN!

  • Pörgesd meg és nyerj!
Próbálj szerencsét!
Never
Remind later
No thanks